Resource

Wat is EVPN-VXLAN?

EVPN VXLAN voor Network Virtualization uitgelegd

Wat is EVPN-VXLAN?

Ethernet VPN-Ethernet Virtual Extensible LAN (EVPN-VXLAN) geeft grote organisaties een gemeenschappelijk framework dat wordt gebruikt om hun campus- en datacenter netwerken te beheren. Een EVPN-VXLAN-architectuur ondersteunt efficiënte laag 2/laag 3-netwerk connectiviteit met schaalbaarheid, eenvoud en flexibiliteit, terwijl ook OpEx wordt verminderd.

EVPN of Ethernet VPN is een alles-in-één VPN-technologie, die Ethernet-multipuntdiensten aanbiedt via MPLS (multiple protocollabel-switching) of IP-netwerken.

De ‘onderliggende’ en 'bovenliggende’ netwerken voor EVPN-VXLAN

Met het toenemende gebruik van mobiele -en IoT-apparaten, sociale media en tools, neemt het aantal endpoints op een netwerk toe. Om flexibiliteit te bieden, ontkoppelt EVPN-VXLAN het onderlaagse netwerk (fysieke topologie) van het het bovenliggende netwerk (virtuele topologie). Door gebruik te maken van lagen in het netwerk, krijgen organisaties de flexibiliteit om laag 2/laag 3 connectiviteit te bieden tussen endpoints over de campus en de datacenters, met behoud van een consistente onderliggende architectuur.

Bedrijven gebruiken EVPN als overkoepelend besturingsvlak voor het efficiënt uitwisselen van laag 2/laag 3 bereikbaarheidsinformatie over de campus en de datacenters met behulp van een laag 3-onderlaag. Met een EVPN-VXLAN-gebaseerde campus architectuur kunnen bedrijven eenvoudig meer kern-, distributie- en toegangslaag apparaten toevoegen aan een groeiend bedrijf zonder dat ze een nieuw ontwerp moeten maken met een nieuwe set apparaten voor de bijgewerkte architectuur. EVPN is een leerbesturingsvlak voor MAC-adressen voor bovenliggende netwerken dat de basis vormt voor de flexibiliteit en functies van EVPN. Omdat het MAC-leersysteem in het besturingsvlak wordt behandeld, kan EVPN verschillende technologieën voor het inkapselen van datavlakken tussen de EVPN-VXLAN-geschakelde switches ondersteunen.

 

Contact met een expert

Spreek met een solutions expert of architect. Bel ons of laat een bericht achter. Ons team staat voor je klaar.

Voordelen van EVPN-VXLAN

Door een EVPN-VXLAN-framework voor bedrijfsnetwerken in te zetten, profiteren dienstverleners van de volgende voordelen:

Programmeerbare en op open standaarden gebaseerde architectuur

Geïntegreerde en efficiënte laag 2/laag 3-connectiviteit met leren op basis van besturingsvlakken

Eenvoudige schaalbaarheid van het netwerk op basis van de zakelijke behoeften

Netwerksegmentatie binnen en tussen meerdere campussen en datacenters

Geminimaliseerd fout domein

MAC-adres mobiliteit

Waarom EVPN-VXLAN?

EVPN-VXLAN is een breed gedragen open standaard die zich ontwikkelt tot de beste manier voor ondernemingen om netwerkvirtualisatie van meerdere leveranciers te realiseren.

Bedrijfsapplicaties veranderen met applicaties die draaien op virtuele machines, containers, in de cloud of in het datacenter, de campus of de branche. Voor elke nieuwe applicatie die wordt gelanceerd, zijn er vaak tientallen oudere applicaties die niet modulair zijn en waarschijnlijk op ‘blank’ metaal draaien. Daarom moeten IT-architecten zich tegelijkertijd voorbereiden op de toekomst en zorgen voor het heden.

‘Overlappende’ netwerken uitgelegd

In het verleden werden applicaties zo ontworpen dat ze zich in dezelfde laag 2-domein bevonden. Dit veroorzaakte problemen omdat protocollen zoals ‘Spanning Tree’ fragiel zijn. Laag 3-protocollen worden steeds populairder, omdat ze gemakkelijker en efficiënter kunnen schalen. Het draaien van laag 3 virtuele netwerken bovenop laag 2 fysieke netwerken brengt moderne technologie naar de bestaande infrastructuur. Deze ‘overlappingen’ bieden abstractielagen bovenop fysieke netwerken, zodat gebruikers en toepassingen op een andere manier kunnen worden behandeld, waarbij de ervaring, de beveiliging, of de connectiviteit, wordt aangepast aan de individuele behoeften. 

Deze overlappingen van netwerken zorgen ervoor dat nieuwe applicaties over een oudere infrastructuur kunnen lopen en zowel voor gisteren als voor morgen een oplossing bieden. Terwijl oudere apps nog steeds laag 2-connectiviteit vereisen, biedt virtualisatie deze apps hun eigen virtuele netwerken, waarbij ze via tunnels met elkaar worden verbonden.  Dit is waarvoor EVPN is ontworpen. EVPN is gemaakt om laag 3-virtualisatie voor nieuwere apps te ondersteunen, terwijl het laag 2-connectiviteit biedt voor oudere apps. Omdat EVPN werkt met laag 2 protocollen zoals VXLAN (een meer schaalbare manier om het netwerk te segmenteren) kun je virtuele tunnels maken die data inpakt, transporteert naar een bestemming en vervolgens uitpakt. Dus zelfs als data het ene netwerk verlaat en naar het andere gaat, zorgt de tunnel ervoor dat het lijkt alsof het op één plaats gebeurt. 

De operators kunnen het beleid op deze endpoints van de tunnel bepalen. Wanneer er slechts een paar tunnels zijn, kan dit handmatig worden gedaan. Wanneer er veel tunnels zijn, heb je een softwarematige controller nodig om het beheer te vereenvoudigen. EVPN fungeert ook als een open standaard die werkt tussen meerdere leveranciers. Daarom is EVPN uitgegroeid tot een standaard voor verkeer tussen domeinen, waarbij een brug wordt geslagen tussen de campus, de vestiging, de cloud en het datacenter.

EVPN-VXLAN maakt het mogelijk om oude en nieuwe applicaties naast elkaar te laten werken, zodat ondernemingen hun activiteiten in uiteenlopende omgevingen kunnen verenigen.

Wat is EVPN-VXLAN

Meer weten?

Neem vandaag nog contact met ons op

Bel ons of laat een bericht achter. Ons team staat klaar voor jouw vragen.

Bericht sturen Bel direct Offerte aanvragen

Pagina delen:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Lees meer