Technologie

Software Defined Networking (SDN)

Wat is SDN en wat kan het voor jouw organisatie betekenen?

Software Defined Networking (SDN) is de nieuwe kijk op het design, de implementatie en het beheer van netwerken. Het basis concept van SDN is dat een centraal controller systeem het netwerk bestuurt om zo optimalisatie in de control en forwarding planes afzonderlijk mogelijk te maken.

  • Vereenvoudig uw netwerk management
  • Rol nieuwe diensten sneller uit
  • Verbeter de beschikbaarheid van uw netwerk

Controller / Southbound API binnen SDN

Binnen een SDN omgeving acteert een controller als de “Brains” binnen het netwerk waarmee een abstract, gecentraliseerd overzicht van het netwerk beschikbaar komt. Vanuit deze controller kunnen netwerk administators snel en eenvoudig nieuwe configuraties provisionen naar het netwerk, en kunnen fouten centraal worden opgespoord. De manier waarop onderliggende systemen (routers, switches) van de forwarding plane netwerkverkeer behandelen kan door middel van de controller direct beïnvloed worden.

Protocollen binnen SDN netwerken om communicatie van de controller (Southbound API) naar switches te faciliteren zijn oa. Openflow, MPLS over GRE en VXLAN. Deze protocollen bieden de mogelijkheid om een 'overlay' netwerk te bouwen, waardoor de onderliggende infrastructuur (routers, switches) in de forwarding plane gevirtualiseerd kan worden en de forwarding capaciteit veel efficiënter kan worden ingezet dan bij traditionele datacenter netwerken.

Open API / Northbound API binnen SDN

Een SDN omgeving maakt tevens gebruik van open 'Application Programmatic Interfaces' (API’s) voor de ondersteuning van diensten en applicaties die op het network draaien. Deze API’s, ook wel Northbound API’s, maken innovatie en daarmee efficiënte service orchestration en automatisering mogelijk. Het resultaat hiervan is dat Software Defined Netwerken netwerk administrators de mogelijkheid bieden tot het sneller uitrollen van nieuwe diensten zonder de configuratie op iedere afzonderlijke router of switch (binnen de forwarding planes) te moeten wijzigen.

Infradata: Experts in SDN

Infradata heeft als doel om als specialist van next-generation networks jou inzicht te geven in de manier waarop je jouw netwerk SDN-ready kan maken. Daarom bieden wij een vrijblijvende SDN-Ready Scan aan.

Vrijblijvende SDN-Ready Scan

Tijdens de Infradata SDN-Ready Scan komt er een SDN specialist bij je langs om te praten over de optimalisatie van jouw netwerk ten opzichte van de Cloud. In deze sessie zullen de mogelijkheden van SDN voor jouw organisatie besproken worden.  Schrijf je hier in om gebruik te maken onze SDN-Ready Scan.

Vraag SDN-Ready Scan aan

SDN FAQ

Veelgestelde vragen over SDN

1. Waarom zou ik gebruik maken van een SDN Architectuur?

Het meest voorkomende probleem dat SDN aanpakt is het virtualiseren van servers binnen grote datacenter omgevingen. SDN maakt geautomatiseerde provisioning binnen virtuele netwerken mogelijk en zorgt ervoor dat netwerkdiensten eenvoudiger en sneller uitgerold kunnen worden. Hierdoor kunnen virtuele machines sneller ondersteund worden vanuit ieder onderdeel binnen een netwerkomgeving. De transparantie qua visibiliteit binnen het network nemen hierdoor toe terwijl operationele kosten significant gereduceerd worden.

2. Heb ik gespecialiseerde switches nodig voor SDN?

Nee! Sommige netwerkleveranciers ontwikkelen SDN strategieën waarin OpenFlow controllers dienen te communiceren met OpenFlow vriendelijke switches. Echter zijn er tevens leveranciers die gebruik maken van virtuele switches in combinatie met netwerk overlays om SDN te implementeren. Zij zijn geenszins afhankelijk van SDN contollers.

3. Zijn SDN en Netwerk Functie Virtualisatie (NFV) hetzelfde?

Nee. NFV biedt IT managers de mogelijkheid om meerdere fysieke network met elkaar te consolideren, netwerken in meerdere segmenten te verdelen of software –only netwerken tussen virtuele machines te creëren. Het doel van virtualisatie is de verbetering van netwerk automation en management. Software Defined Networking heeft als doel om de control plane en de data plane binnen een netwerk van elkaar te scheiden om het netwerk in zijn geheel eenvoudiger beheersbaar te maken. SDN gebruikt voor het verbeteren van de beheersbaarheid een gecentraliseerde controller. 

In het kort, de concepten van SDN en NFV hebben overeenkomsten en er bestaat een mogelijkheid dat het een een substituut is voor het ander maar door de bank genomen zijn het andere benaderingen. 

4. Heb ik special controllers nodig voor SDN?

Nee, er zijn veel benaderingen met betrekking tot SDN architectuur maar de ene richt zich op gecentraliseerde controllers, andere op software. Binnen de OpenFlow community is een gespecialiseerde controller nodig. Hieronder vallen aanbieders zoals Big Switch, IBM en NEC. Aan de andere kant ondersteunen de architecturen van Cisco en Juniper OpenFlow maar is er geen SDN Controller nodig. Beide leveranciers embedden SDN intelligentie in hun Ethernet switches en network management software.

5. Dien ik het OpenFlow protocol te gebruiken om SDN toe te passen?

Het OpenFlow protocol is niet noodzakelijk voor de toepassing van SDN. SDN aanbieders zullen uiteindelijk vele verschillende methoden hanteren voor het mogelijk maken van SDN. Echter, de Open Network Foundation (ONF) heeft enorme progressie geboekt door de OpenFlow standard te gebruiken. De ONF raad het tevens aan om OpenFlow te gebruiken als fundament voor SDN implementaties. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Lees meer