Project

Een netwerk leert digitaal lesgeven

Collegium Josephinum Bonn brengt het bestaande schoolnetwerk naar een nieuw tijdperk

Het Collegium Josephinum Bonn heeft goed gebruik gemaakt van de lockdown. In deze periode deden zij onderzoek naar hoe zij hun WLAN konden verbeteren. Zij besloten de producten van Cisco te gebruiken om hun netwerk te optimaliseren. Tegelijkertijd hebben ze hun firewall vernieuwd. Met de hulp van Infradata is de vernieuwing van het netwerk en de beveiliging ervan een groot succes geworden.

Over Collegium Josephinum Bonn

Het Collegium Josephinum Bonn (CoJoBo) werd in 1880 opgericht en is een officieel erkende katholieke school. De school is een jongensschool en biedt haar leerlingen de mogelijkheid om, afhankelijk van hun individuele capaciteiten, hun eindexamen rechtstreeks via het gymnasium af te leggen of via de middelbare moderne school. 

Het onderwijs van CoJoBo wordt gekenmerkt door prestatiegerichtheid, maar streeft tegelijkertijd ook naar het consolideren van het individuele welzijn en een goede sociale coëxistentie. Moderne technologie is een belangrijk onderdeel van het leerprogramma. Om apparaten zoals iPads als toekomstig onderwijsinstrument te kunnen gebruiken, moest het verouderde schoolnetwerk worden gemoderniseerd en uitgebreid. Specialisten van Infradata Duitsland waren aanwezig om CoJoBo te ondersteunen.

De uitdaging

Bij de eerste poging om een aantal van de nieuw aangeschafte iPads te gebruiken, was het duidelijk dat het bestaande WLAN volledig overbelast was. Het plan was om hele klassen tegelijkertijd iPads te laten gebruiken, wat betekende dat de eerste actie een aanzienlijke versterking van het WLAN moest zijn voordat ook maar één van de iPads kon worden gebruikt. Michael Wirtz, leraar wiskunde, informatietechnologie en sport aan de middelbare school CoJoBo, nam de uitdaging aan en ging op zoek naar een oplossing. "Ik gebruikte mijn tijd tijdens de lockdown om online onderzoek te doen naar de beste manier om het WLAN te verbeteren. Ik ontdekte al snel dat de aanschaf van extra toegangspunten van Cisco ons probleem zou oplossen. Ik heb de website van Cisco gebruikt om partners te vinden en te contacteren die ons konden helpen, en één van die partners was Infradata", legt Michael Wirtz uit. "Zij reageerden snel en professioneel en gaven blijk van een hoge mate van technische competentie, en dus kozen we in september 2020 voor Infradata Duitsland."

Een van de belangrijkste uitdagingen was het ontwerpen van een prijsstructuur voor het netwerkmoderniseringsproject, zodat het resterende budget van het Schools Digital Pact, een programma van de federale regering ter bevordering van de digitalisering in het algemeen onderwijs, tegen het einde van het jaar zou zijn opgebruikt. Alle kosten die dat bedrag zouden overschrijden, zouden dan in 2021 worden gedekt door andere officiële subsidiefondsen.

De oplossing

Om geen tijd te verliezen, organiseerde Infradata onmiddellijk een websessie om het project te bespreken en eventuele technische vragen door te nemen. "Voor Cisco-producten is onze partner altijd Westcon-Comstor, waarmee we goede ervaringen hebben met zowel het verkoop- als het technische team. We hoeven niet herhaaldelijk e-mails heen en weer te sturen of zelfs tickets aan te vragen en dagenlang op antwoord te wachten. Eén telefoontje is voldoende, en daarna staan er medewerkers met gedegen verkoop- en technische expertise klaar om ons te helpen," legt Steffen Freystedt, Account Manager bij Infradata, uit. Zo ging het ook deze keer, aldus Michael Wirtz: "Naast Steffen Freystedt en Andreas Schad, Technical Consulting bij Infradata, nam ook Christian Haupt, Inside Sales Manager bij Westcon-Comstor, deel aan de websessie. "We kwamen er snel achter hoe we ons doel zouden bereiken, wat de afzonderlijke projectfasen zouden zijn en hoe er betaald zou worden. Bovendien begrepen we meteen na de discussie met welke veiligheidsmaatregelen we tijdens het project rekening moesten houden en hoe deze konden worden uitgevoerd", aldus Michael Wirtz. "We voelden ons goed geadviseerd, zowel door Westcon-Comstor wat betreft de netwerkmodernisering als door Infradata wat betreft de te verwachten netwerkbelasting en de bestaande bekabeling."

De eerste stap was om de kabels en switches in het bestaande netwerk onder de loep te nemen. Op een paar uitzonderingen na konden de bestaande kabels blijven liggen en hoefden ze niet te worden vervangen. De switches hadden ook de vereiste Power-over-Ethernet-functionaliteit en hoefden alleen maar permanent op deze modus te worden omgeschakeld. Iets anders lag het bij het WLAN, dat gebruik maakte van standaard eindgebruikersapparatuur die niet door 30 iPads tegelijk kon worden gebruikt. Dit betekende dat de uitbreiding van het WLAN de hoogste prioriteit had.

Onze bestaande firewall zou op korte termijn blijven functioneren, maar de service daarvoor zou toch binnenkort aflopen. In de websessie werd ons geadviseerd om een nieuwe firewall te laten installeren, samen met Umbrella licenties, gefinancierd met geld uit een andere financieringspool," legt Michael Wirtz uit. We hadden het gevoel dat onze behoeften bij elke stap werden begrepen, en we voelden ons goed geadviseerd, zowel door Infradata als door Westcon-Comstor.

In totaal werden 50 Cisco access points met geïntegreerde controller in het netwerk geïnstalleerd - één in elk klaslokaal in de middelbare moderne school en één in elk tweede klaslokaal in het gymnasium. In een later stadium zal worden nagegaan of dit voldoende is of dat in elk lokaal een access point moet worden toegevoegd.

Resultaten

Nadat de access points met succes waren ingesteld en geconfigureerd, hoefden ze alleen nog maar in elk lokaal te worden geïnstalleerd en niets zou de iPads nog in de weg staan om online te gaan. We hebben een reserveringssysteem geïmplementeerd, zodat docenten hele klassen iPads kunnen "bestellen" en gebruiken voor hun lessen. Het netwerk is nu zo opgezet dat elke leerling tegelijk kan inloggen en een iPad kan gebruiken. Docenten gebruiken ook iPads en kunnen inhoud op de muur projecteren met behulp van Apple TV en een projector. De weg naar state-of-the-art onderwijs in het digitale tijdperk is duidelijk. We zijn er erg blij mee," concludeert Michael Wirtz.

Samenvatting

Industrie

  • Onderwijs

Zakelijke uitdaging:

Een verouderd schoolnetwerk zo goed mogelijk moderniseren met een vast budget, zodat uiteindelijk hele klassenreeksen van mobiele toestellen tegelijk veilig kunnen worden gebruikt.

Technische oplossing:

De bestaande bekabelde netwerkinfrastructuur werd uitgebreid met een cloud-gebaseerde WLAN-controller van Cisco met bijbehorende toegangspunten.

Resultaten:

  • Nadat de toegangspunten met succes vooraf zijn ingesteld en geconfigureerd, hoeven ze alleen nog maar in de kamers te worden geïnstalleerd en staat niets het gelijktijdige gebruik van de eindtoestellen meer in de weg.
  • Het netwerk is nu zo ontworpen dat alle studenten tegelijk en snel kunnen inloggen.
  • De weg is vrij voor modern leren in het digitale tijdperk.

Contact met een expert

Neem contact op met één van onze experts uit de branche. Bel ons of laat een bericht achter. Ons team staat voor je klaar.

Ben jij er klaar voor om jouw IT te moderniseren?

Is jouw organisatie klaar voor de ontwikkelingen en mogelijkheden die de toekomst zal brengen?

Neem contact met ons op en we komen er samen achter!

Bericht sturen Direct bellen

Pagina delen:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Lees meer