Blog

Wat is enterprise networking?

En wie zijn de vier belangrijkste leveranciers van enterprise networking?

Enterprise networking heeft alles te maken met de software en hardware die nodig is om te communiceren en te werken in een kantoor, co-working space of een ander soort bedrijfsomgeving, zoals online gaan, met anderen bellen, online vergaderingen organiseren, enzovoort.  

Er is een breed scala aan technologieën bij betrokken, maar de belangrijkste draaien om je netwerk. Denk aan LAN (Local Area Network), WAN (Wide Area Network) en SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network).

Een LAN is een lokaal netwerk. De meest eenvoudige uitleg is het verbinden van verschillende computers (en een enkele server of camera) via een WiFi-verbinding of ethernetkabels die in een (modem) router worden gestoken.

Dat brengt ons bij een WAN. Een WAN verbindt LAN's over grotere afstanden. Over het algemeen kennen we dit als het internet, hoewel het voor zakelijke doeleinden niet nodig is om LAN's via het publieke internet te verbinden. Vooral in het bedrijfsleven is het heel gebruikelijk om verschillende locaties via een directe privé-lijn met elkaar te verbinden om Quality of Service (QoS) te garanderen.

SD-WAN is iets anders. Het is een technologie die aanbieders van bedrijfsnetwerken in staat stelt het netwerkbeheer te vereenvoudigen. Het kan worden geleverd in de vorm van een voorgeprogrammeerde router of alleen een softwaretool. Het algemene resultaat van SD-WAN is dat het zeer flexibel is, wat een snelle implementatie en efficiënt beheer op afstand betekent.

Vergelijking van enterprise netwerk leveranciers

Verschillende leveranciers van enterprise netwerken bieden een breed scala aan oplossingen voor enterprise netwerken. We vergelijken vier van de belangrijkste leveranciers die vandaag de dag actief zijn met elkaar.

1. De enterprise netwerk oplossingen van Juniper Networks

Juniper Networks is een toonaangevende leverancier van netwerkinfrastructuuroplossingen. Hun innovatieve producten leveren hoge prestaties, veiligheid en schaalbaarheid. De producten van Juniper Network bestrijken het volledige spectrum van de netwerkinfrastructuur. Van het fysiek beveiligen van het netwerk tot het beschermen tegen online bedreigingen, en van het leveren van applicaties over een software-gedreven infrastructuur tot het ontsluiten van nieuwe diensten. 

Door klanten te voorzien van het volledige portfolio van oplossingen die nodig zijn voor moderne netwerken, kunnen zij hun bedrijf transformeren. Beter nog, ze kunnen nieuwe kansen creëren met netwerken die verbluffende prestaties leveren, nieuwe mogelijkheden pionieren, de veiligheid verbeteren en efficiënt schalen.

Juniper leidt de AI-revolutie met de eerste enterprise-grade netwerktoepassingen in de industrie die bovenop dergelijke mogelijkheden zijn gebouwd. 

Het bedrijf gelooft dat IT zeer kritisch is voor bedrijven over de hele wereld. Het probleem is volgens hen dat het landschap zeer complex is geworden door het groeiende aantal apparaten, besturingssystemen, applicaties en gebruikers. Het is voor bedrijven moeilijk om dit allemaal bij te houden.

Hun antwoord? Door gebruik te maken van artificial intelligence, Mist AI genaamd, om de puntjes op de i te zetten als het gaat om inzicht, automatisering en acties. Hierdoor kan Juniper de gebruikerservaring maximaliseren. Met zijn producten brengt het bedrijf meer eenvoud, betere betrouwbaarheid en strakkere beveiliging in de bedrijfsnetwerken van zijn gebruikers. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om bekabelde of draadloze toegang of zelfs SD-WAN. Het maakt ook niet uit om wat voor type netwerkomgeving het gaat: van een campus tot een datacenter of zelfs een multi-cloud omgeving. 

Ontdek Juniper Networks

Enterprise networking

2. De enterprise netwerk oplossingen van Cisco

Cisco is een toonaangevende wereldwijde leverancier van netwerkapparatuur. De netwerkgigant biedt een uitgebreide productlijn aan op dit gebied. In termen van hardware en software, alles wat data, spraak en video transporteert valt onder hun bereik. Dit Amerikaanse bedrijf werd opgericht in 1984 en is wereldwijd uitgegroeid tot een begrip voor netwerkoplossingen.

Cisco zet dubbel in op intent-based networking in tegenstelling tot regulier netwerkbeheer. Het verschil is volgens hen een netwerk dat 24/7 aandacht en handmatig onderhoud nodig heeft en een geautomatiseerd netwerk dat begrijpt wat je organisatie doet of nodig heeft. Cisco bereikt dit door te leren van je gebruik en handmatige taken te automatiseren.

Cisco's Digital Network Architecture of Cisco DNA wordt omschreven als een brug naar een intent-based netwerk. Cisco bestempelt het als een 'open, uitbreidbare, softwaregestuurde architectuur die je bedrijfsnetwerkactiviteiten versnelt en vereenvoudigt en tegelijkertijd de kosten verlaagt en jouw risico verkleint'.

Ze zeggen de enige leverancier te zijn die wat zij noemen 'a single network fabric powered by deep intelligence and integrated security' heeft ontwikkeld. Dit helpt hen om automatisering op schaal te leveren voor klanten en ervoor te zorgen dat de netwerken veilig blijven, ongeacht de grootte. Het is een welkome boodschap voor IT-teams over de hele wereld die moe zijn van al dat repetitieve en tijdrovende maar essentiële handmatige netwerkconfiguratiewerk dat hun netwerken, mensen en gegevens veilig houdt.

De Cisco DNA Automation and Assurance is gebouwd op technologieën als SDN of software-defined networking controller, netwerkvirtualisatie en rijke contextuele analyses. Het heeft oneindige schaalbaarheid, dankzij de cloud. Het bedrijf claimt dat de meeste van hun switches, routers en draadloze systemen die momenteel worden verscheept, Cisco DNA nu of na een software-update ondersteunen. Cisco heeft ook software-abonnementen waarbij gekozen kan worden tussen Cisco DNA Premier, Cisco DNA Advantage en Cisco DNA Essentials.

Ontdek Cisco

3. De enterprise netwerk oplossingen van Arista Networks

Arista Networks is een snelgroeiend, in Californië gevestigd netwerktechnologiebedrijf. Ze richten zich op datacenter- en campusomgevingen en hebben bekroonde platforms geproduceerd zoals Arista CloudVision en Arista EOS (Arista Extensible Operating System), een baanbrekend single-image netwerkbesturingssysteem dat werkt op verschillende hardwareplatforms. Het maakt zelfs in-service upgrades en applicatie-uitbreidbaarheid mogelijk, dankzij de moderne kernarchitectuur. Hun platforms variëren in snelheid van 10 tot 400 gigabit per seconde.

Tot de klanten van Arista Networks behoren industrieleiders op het gebied van technologie, media en communicatie. Ze bouwen schaalbare datacenters voor meerdere Fortune 500-bedrijven en leveren, dankzij een wereldwijd netwerk van distributiepartners, resellers en systeemintegratoren, overal producten.

Laten we eens inzoomen op Arista EOS. Dit geavanceerde, bekroonde netwerkbesturingssysteem maakt ontwikkeling door derden mogelijk. Dit betekent dat anderen kunnen voortbouwen op het sterke, veilige en wijd en zijd geïnstalleerde systeem om ervoor te zorgen dat het bij elke klant past.

De kern van het besturingssysteem is gebouwd op een stabiele Linux-core. Deze open-source core heeft een centrale state-georiënteerde database, wat betekent dat Arista EOS zelfherstellend is, upgradebaar is wanneer het in gebruik is en uiterst robuust is. Met Arista EOS Central krijg je toegang tot scriptingvoorbeelden, dev tools en ondersteuning. En ze laten je er niet alleen mee spelen. Ze delen codevoorbeelden, beantwoorden vragen in forums en posten work-in-progress voor vroegtijdig inzicht in use cases. 

Om de line-up compleet te maken, werkt Arista nauw samen met Broadcom om hun hardware te maken, de zogenaamde Arista 7000 producten. Samen met Arista EOS maximaliseert het systeem uptime en bevat het functies als geavanceerd event management, zero-touch provisioning, stateful fault repair, latency analysis en nog veel meer. 

De ethernet-switches die Arista produceert, bevatten native ondersteuning voor VMware, netwerkvirtualisatie en honderden andere toepassingen. Hun hardwareplatforms zijn gemaakt om lang mee te gaan in zelfs de meest veeleisende datacenters. Ze laten je graag werkende voorbeelden zien in enkele van de grootste cloud-datacenters die er zijn.

Ontdek Arista Networks

4. De enterprise netwerk oplossingen van Aruba Networks

Aruba Networks is een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise die zich, zoals de naam al doet vermoeden, concentreert op netwerkoplossingen voor ondernemingen. Externe analisten hebben het bedrijf bestempeld als leider op het gebied van de nieuwe WiFi 6-standaard, netwerkswitching en SD-Branch. Ten slotte hebben ze een visionair label voor datacenternetwerken.

Het bedrijf heeft vanaf het begin in de voorhoede van innovatie gestaan. Tot op de dag van vandaag blijven ze fors investeren om Aruba ESP (Edge Services Platform) te leveren. Dat is het eerste platform dat verder gaat dan conventioneel netwerkbeheer en zich richt op AI-gestuurde operaties, provisioning, orchestratie, beveiliging en locatiediensten vanuit de cloud.

Aruba AI signaleert snel anomalieën en komt direct met slimme aanbevelingen voor netwerkbeheerders. Aruba AI kan dit doen omdat het heeft geleerd van meer dan achttien jaar netwerkexpertise met modelleringsgegevens van meer dan een miljoen bekabelde, draadloze en SD-WAN-apparaten. Het bedrijf claimt de enige netwerkleverancier te zijn met dit niveau van AI-expertise. 

De HP-dochter biedt 'as-a-service'-opties in de vorm van SaaS (Software-as-a-Service) en NaaS (Networking-as-a-Service). Dit betekent dat klanten flexibel zijn als het gaat om het gebruik van de hardware, software en beheeractiviteiten. Zij beschikken ook over flexibele financieringsmogelijkheden, zoals leasing, uitgestelde betalingen en terugkoopprogramma's.

Ontdek Aruba Networks

Wil je meer te weten komen over enterprise networking?

Wil je meer weten over één of meer van de leveranciers? Ben je bezig met het vervangen van je huidige software of hardware enterprise oplossingen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij geven je graag de informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Bel ons op of stuur ons een bericht en we nemen spoedig contact met je op.

Bel direct Stuur een bericht

Hilmar Burghgraaff - 9 maart 2021

Pagina delen:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Lees meer