Blog

Tien tips voor Junos troubleshooting

Als het enige besturingssysteem dat Juniper's brede portfolio van fysieke en virtuele netwerk- en beveiligingsproducten aandrijft, wordt Junos OS door honderdduizenden organisaties over de hele wereld gebruikt om hun netwerkactiviteiten op een betrouwbare, veilige en flexibele manier uit te voeren.

Maar wat als het Junos-apparaat onverwachte of onverklaarbare problemen ondervindt? Probeer voordat je op de paniekknop drukt of de hulp van andere experts inroept, de handige tips hieronder. De meeste zijn gericht op MKB en Enterprise/Campus netwerken, maar de commando's zijn van toepassing op alle Junos apparaten, van de allerkleinste tot de allergrootste!

Onze Technical Solutions Consultant bij Infradata UK, Alex Walker, geeft je zijn tien favoriete troubleshooting tips:

1. Toon systeem uptime

Mijn ervaring is dat in normaal gesproken stabiele bedrijfsnetwerken onverwachte zaken vaak met de stroom verband houden. Is er iemand tegen een voedingskabel gebotst tijdens het installeren van apparatuur in het rack naast jouw switches? "Toon systeem uptime" geeft aan of jouw Junos-apparaat om welke reden dan ook onlangs is uitgeschakeld.

2. Toon virtual-chassis status

De Juniper Virtual Chassis-technologie wordt op grote schaal toegepast in Enterprise netwerken op de EX- en QFX-serie. Dit commando helpt om te controleren of alle switches in jouw Virtual Chassis aanwezig zijn en correct werken. Als er apparaten worden weergegeven als "Not Present", is nader onderzoek nodig.

3. Toon log berichten | laatste 10

Junos apparaten hebben een Syslog-gebaseerd logsysteem. Dit commando toont de meest recente tien berichten en kan een indicatie geven van eventuele recente problemen. Je kan natuurlijk nog verder terugkijken in het logboek, of door middel van het "match"-commando naar trefwoorden zoeken.

4. Toon chassis omgeving

Is jouw Junos-apparaat koel en gelukkig? "Toon chassis omgeving" geeft verschillende temperatuurmetingen aan van het apparaat, samen met informatie over het vermogen en de ventilatoren. Als de ventilatoren op hoge snelheid draaien, is er waarschijnlijk onvoldoende koeling in de buurt van het apparaat, of misschien is de ruimte van de computer te warm.

5. Toon chassis alarmen

Brandt de Alarm-LED op jouw Junos-apparaat? Dit commando toont alle op hardware gebaseerde alarmen, inclusief problemen met de stroomvoorziening of de ventilator, enz.

6. Toon systeem alarmen

Dit helpt bij het identificeren van eventuele software problemen. Heb je eraan gedacht om je Junos Rescue-configuratie op te slaan? Is jouw UTM-licentie verlopen? Dit commando is de beste plaats om te beginnen.

7. Toon interfaces omschrijvingen | match down

Het is een goede gewoonte om een beschrijving toe te voegen aan de belangrijke interfaces (uplinks, WAN-links, enz.). Als je dit hebt gedaan, dan benadrukt dit commando elke interface die belangrijk genoeg is om een beschrijving te hebben, maar wordt deze getoond als "down". Het kan nodig zijn om dergelijke vermeldingen verder te onderzoeken.

8. Toon LACP interfaces

Als je "link bundling" of "LAGs" doet met LACP (Link Aggregation Control Protocol), helpt deze opdracht om eventuele overtollige links in je bundel te identificeren die niet beschikbaar zijn terwijl ze dat wel zouden moeten zijn.

9. Toon ethernet-switching tabel

Als je een probleem met de connectiviteit oplost in een L2-omgeving, helpt het om te weten of je switch MAC-adressen op een bepaalde poort heeft leren kennen; en zo ja, aan welke VLAN ze zijn toegewezen.

10. Toon interfaces <if-name>

Het eenvoudige commando "show-interfaces" levert een schat aan nuttige informatie op, waaronder:

  • "Last flapped" - als een belangrijke interface onlangs onverwacht omhoog of omlaag is gegaan, moet dit verder worden onderzocht.

  • "Input rate" "output rate" (Packets Per Second)- Als de WAN interface een gezonde PPS output rate heeft, maar geen input rate, kan dit wijzen op een probleem met je WAN provider.

27 oktober 2020

Meer Junos-tips nodig?

Bel ons of laat een bericht achter. Alex en zijn team staan voor je klaar.

Pagina delen:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Lees meer